Shibojen viralliset terveystarkastukset


Kohta onkin Suomen shiba ry:n järkkäämä shibojen joukkotarkastuspäivä Espoossa. Siitä tutuille vinkatessa päädyin pidempiin keskusteluihin, joten päätin kirjoittaa tänne auki meidän kokemuksen ja ehkä vähän yleisestikin. Josko tästä olisi apua ensimmäistä kertaa moisiin osallistuville myöhemminkin. Myös Satu Hakanen on kirjoittanut aiheesta luustokuvauksien osalta aikanaan omaan blogiinsa Shibaloginen blogi mutta tosiaan eri klinikoilla voi olla vähän eri käytännöt niin siksi tämä omakin kertomus teille tyrkylle.

Niin ja miksi ylipäätään tutkituttaa se oma koira? Eli viralliset terveystutkimukset sille omalle shiballe hyödyttää sua, sun shiban kasvattajaa ja lisäksi palvelee myös muuta shibayhteisöä.
  • Hyöty nro 1: On saada tietoonsa huomioitavia asioita siitä oman koiransa terveydestä, että tuleeko varautua  esim nivelrikkoon, onko siellä mahdollisesti jotain mikä selittää kipukäytöstä myöhemmin tms, onko siinä omassa yksilössä potentiaalia jalostukseen ja voiko harrastaa huoletta.
  • Hyöty nro 2: Oma kasvattaja saa konkreettista tietoa siitä miten kasvatusvalinnat on onnistuneet terveen rakenteen tavoittelun osalta 
  • Hyöty nro 3: Muut jalostusajatuksia pyörittelevät kenties sen sun shiban sisarusta puolisoksi harkitsevat saavat hyvää dataa omien päätöksiensä tueksi. Mitä enemmän shiboja tutkitaan sen varmemmin saadaan tietää missä rodun terveys tällä hetkellä menee.

Ennen tutkimuksiin menoa täytyy löytää oikeanlainen eläinlääkäriasema, kannattanee valita sellainen missä onnistuu kaikki PEVISA:n mukaiset tutkimukset kerralla. Eli shiboillahan on tutkittava ennen jalostuskäyttöä silmät (peilaten), polvet (käsin), lonkat (röntgen) ja kyynärät (röntgen).

Tutkimuksiin voi mennä itsekseen tai sitten voi säästää vähän rahaa ja osallistua joukkotarkastukseen, joihin yleensä riittää, että saa 4 minkätahansa rotuista koiraa kasattua mukaan. Jos silloin kun olisi itselle ajankohtaista varailla aikaa ei tunnu löytyvän shibojen joukkotarkkeja niin kannattaa huhuilla Facebookin joukkotarkkipalstalla

Tässä esim hintaero Vetsonin tän hetkisen hinnaston mukaan (lonkat, kyynärät, polvet, silmät)
- Itsekseen 326€ 
- Joukkotarkkina 277€/per koira
Näihin toki tulee myös muita kuluja lisäksi, riippuen klinikasta: rauhoiteaine, poliklinikkamaksu ym.

Itse mietin jo ennakkoon, että samalla kun rauhoite koiraan laitetaan otetaan PEVISA:n vaatimien tutkimuksien ulkopuolelta samaan "konkurssiin" kuvat myös Tatsukon selästä välimuotoisen lanneristinikaman ja nikamien epämuodostumien osalta. Spondyloosin lausumiseen ei tutkimushetkellä vielä ikä riittänyt kun olisi tullut olla 2-vuotias, joten se skipattiin. Mutta sitä ei käsittääkseni shiboilla olekaan hirveästi esiintynyt. Mikäli joskus vanhempana tulee tarvetta rauhoittaa Tatsuko jotain toimenpidettä varten voisi siihen samaan miettiä sitä spondyloosinkin tutkimista ja esimerkiksi lonkkien tsekkaamista onko pysynyt samana.

Tässä vielä linkit tarkempiin kuvailuihin näistä mainituista tutkimuksista Kennelliiton sivuilla:

ENNEN KLINIKALLE MENOA

Jotta saisit tutkimuksista viralliset lausunnot jalostustietokantaan täytyy tutkimuksia varten tehdä itse lähetteet ja maksaa ne Omakoirassa. Silmien osalta on lisäksi ennalta täytettävä käsin ECVO-silmälausuntolomake per koira ja otettava mukaan tutkimuksiin, jos olet esimerkiksi järjestämässä joukkotarkastusta voit hakea lomakkeet ennakkoon täytettäväksi tai jos olet yksin liikkeellä ennättää siihen täyttää tiedot odotellessa. Klinikasta riippuen voi olla muutakin ennakkoontäytettävää esitietolomaketta vaatimuksena rustailla. 

Mikäli olet tutkituttamassa myös silmät kannattaa harjoitella ennakkoon silmätippojen laittoa. Vähintään niin, että opettaa koiralle sen, että on ok pitää sitä kuonoa kohti kattoa niin, että toinen käsi heiluu jonkin asian kanssa siinä silmien yllä. Shibat tuntien tämä silmätippojen laitto voi olla haaste vahvatahtoiselle ja omat rajansa tuntevalle yksilölle.

Tsekkaa tutkivan tahon ohjeistus kuinka klinikalla käytännössä toimitaan. Meillä ohje oli,  että piti olla 8h syömättä ja saapua paikalle 30min ennen tutkimusaikaa. Pue helposti riisuttava panta, rauhoitettu koira on niin löllö, että valjaiden kanssa puljailu on varmasti ihan vihoviimeistä hommaa. Pakkaa autoon mukaan jokin koiraa lämmittävä viltti/huivi kotimatkalle. Lisäksi kannattaa lenkittää kunnolla niin, että saa suolen tyhjäksi ennen kuvien ottamista, nimimerkillä siellä ne tuotokset suolessa näkyy Tatsukon lonkkakuvassa😅

lonkkakuva


TUTKIMUSPÄIVÄ

Saavuthan paikan päälle sovittuun aikaan ja ilmoittaudu vastaanotolle. Mikäli tarkoitus on tutkia silmät tarvitaan ennen tutkimuksia aikaa silmätippojen laittoon (yleensä omistaja laittaa ne itse koiralleen). Ja tippojen vaikutuksen alkamiseen n. 15 minuuttia. 

Kun tipat on vaikuttaneet kutsutaan koira nimeltä pimeään tutkimushuoneeseen, jossa tutkiva eläinlääkäri tutkii silmät peilauslaitteella. Meillä samassa tilassa tutkittiin sitten myös ne polvet ja tuikattiin rauhoiteaine kankkuun. Silmä- ja polvitutkimuksen tulokset saat tietää heti, polvitulos tulee usein näkyviin jo ihan parin päivän sisällä ellei jo samana päivänä jalostustietojärjestelmäänkin, silmien tuloksen näkymisessä kestää pidempään.

Tuon jälkeen palattiin odotustilaan ja petasin Tatsukolle pehmoisen lämpimän alustan maahan, millaisia klinikalla oli tarjolla. Ohjasin Tatsukon siihen makoilemaan ja jätin suuremmin huomioimatta, että painuisi nukuksiin sutjakammin. Koirat saattaa yrittää väkisin pysyä hereillä sinnikkäästi ja venyttää sitä nukahtamista, koska onhan se kummallista tahtomattaan nukahtaa. Jotta nukahtaminen kävisi nopeammin ei kannata silitellä tai ottaa koiraan kontaktia, vaikka se surkealta näyttäisikin, näin vain pitkittyy sen nukahtaminen.



Kun koira on nukahtanut voi riisua pannan pois. Meillä kun koitti oma vuoro kannoin Tatsukon itse röntgenhuoneeseen. Hyvä asento kantaa koira on kuin vastasyntynyttä vauvaa pitäisi niskaa tukien. Tästä asennosta on helppo laskea koira selälleen pehmeään kuvaustasoon, jossa on kylkien myötäiset laidat tukemassa. Itse kuvien ottamisen ajaksi omistajat toki laitetaan ulos huoneesta. Kun kuvat on otettu ja odotellaan koiran heräämistä, yleensä kuvannut eläinlääkäri näyttää kuvat ja antaa oman alustavan arvionsa lonkista ja kyynäristä mutta niiden lopullinen tulos selviää vasta myöhemmin kun ne lausutaan Kennelliitossa. 


Kyynärkuva

Nyt ollaan niskassa...

....selässä...

ja perässä.


Kun koira herää, kannattaa olla valppaana. Tatsuko ponkaisi sikkaraisin silmin pystyyn ja olisi lähtenyt melkein heti toikkaroimaan ulko-ovelle, toiset kaverit virottuaan nuokkui vielä hyvän tovin kielet suusta roikkuen selkeesti miettien, että mitä tapahtui. Koira voi herättyään näyttää kummalliselta, suupielet löysinä hampaat näkyen ja häntä roikkuen. Tästä ei tarvitse huolestua, se on vielä vähän pöhnässä ja näkee varmaan pieniä vihreitä oravia vielä jonkin aikaa. 

Töttöröö, mä oon täällä taas!

Miksi tuntuu tältä?

Kannattaa pitää sitä koiraa loppupäivä lämpimänä kun verenkierto on hidastunut sen rauhoitteen myötä ja ohjailla takaisin lepäilemään jos tulee tarve pönötellä peppu maata viistäen syystä X. Myös hämärän hengailupaikan tarjoaminen kotosalla koiralle on mukava, sillä niiden silmätippojen vaikutuskin voi kestää pitkään ja pupillit olla isosti auki. Yleensä tämä pöhnäinen olo on seuraavana päivänä ohi. Eli anna sen koirasi viettää suosiolla ihan rokulipäivä herkutellen ja pötköllen, tarvittaessa kantaen pääsee sinne lähipuistoon pissille.


Tatsuko haahuilemassa kotona.
Huojuili näin erittäin raskaalta tuntuvan peppunsa kanssa.
Suostui sentään takaisin viltin alle kun vähän ajan päästä ohjailin sinne.

Kommentit