Koiranäyttelyt, ne rakastetut ja parjatut.


Onko koiranäyttelyt pelkästään missikisat missä mitellään kauneudella? On ollut viime aikoina paljon puhetta siitä, että näyttelyissä palkitaan liioiteltuja piirteitä ja kaikista näyttävimpiä yksilöitä. On kyseenalaistettu koko näyttelyiden olemassaoloa sekä syytetty niitä sairaalloisten koirarotujen huonompaan suuntaan viemisestä. Kuulemma myös muissa roduissa on viitteitä rodun alkuperäisestä käyttötarkoituksesta toisaalle ohjautumisesta. 

Näyttelyt on kuitenkin pohjimmiltaan tehty kasvattamisen tueksi. Tuomarien arvioin saadaan kuulla puolueettomia analyyseja niistä omista koirista ja niiden ominaisuuksista rotumääritelmään verraten, mitä voi sitten huomioida jalostusvalinnoissa. Se täytyy huomioida toki, että jokainen tuomari on oma yksilönsä ja kaikilla on omat näkemyksensä. Olipa eräälle tuomarille esimerkiksi Tatsuko H:n (hyvä) koira ja sitten valtaosalle ERI:n (erinomainen).


Tatsuko ekaa kertaa erkkareissa kipitti kevyessä bikinilookissaan 
JUN2 sijalle Erinomainen laatuarvostelulla.
(Kuvan: Emmi Rasa & Marko Lankinen)


Eli jossain määrin näyttelyissä käyminen on arpalappujen ostoa, sattuuko natsaamaan ja myös onko se oma koira juuri sinä päivänä edukseen. Ei kannata siis heittää toivoa hukkaan yhden harmittavan kokemuksen perusteella. En nyt sen syvemmin avaa ja ryhdy oikeuttamaan näyttelyiden olemassa oloa niiden nykyisessä muodossaan. Kun en itse koe ainakaan shibojen kohdalla tilanteen olevan sellainen, että rotua näyttelyillä rajusti ohjattaisiin johonkin väärään ja epäterveelliseen suuntaan. 

Mutta pidetäänhän mielessä, että se suurin anti näyttelyistä niissä koiriaan esittäville tulisi olla se sanallinen arvostelu eikä ainoastaan se laatuarvostelu (eli se ERI/EH/H...) siis jos jalostusta miettii. Toki näyttelyissä voi käydä myös ilman jalostusajatuksia ihan vaan harrastaakseen. Mutta pitää muistaa olla ottamatta itseensä jos se oma rakas ei sitten miellytäkään jollakin kerralla arvostelevaa tuomaria. Se on yhä se sun tärkeä ja arvokas koira yhtälailla ennen ja jälkeen kehän, eikä ne arvostelut sitä muuksi muuta. 


ILMAN KOIRAA  

Kerron myös tämän kerran tekstissä miten saat parhaiten infoa irti näyttelyistä katsojana. Jatkan sitten näyttelyihin valmistautumisesta ja askelista kehässä seuraavassa bloggauksessa. Tosiaan tässä vaiheessa kun ollaan näyttelyissä ilman omaa koiraa vain katsomassa, ennättää hyvin keskittyä siihen näkemäänsä. Yleensä ilmeisimmin rotu kiinnostaa, tahtoo tutustua tarkemmin ja nähdä useampia yksilöitä livenä. 

Itsekin suosittelen yhtenä asiana pentuhaaveilijoille mennä katsomaan näyttelyitä ja tekemään itseään siellä tutuksi. Katsomaan tarkkaan millaisia koiria siellä kehässä pyörii ja tutkailemaan niiden sukutauluja ynnä muuta. Tähän näyttelyissä kärryillä pysymiseen sen suhteen kuka on kuka on olemassa oivia työkaluja, joista osa päivittyy livenä ja osa viiveellä. Kerron niistä seuraavaksi. (Jos otsikko on kultaisen värinen siinä on linkki suoraan kyseiselle sivulle)

SHOWLINKIN SOVELLUS

Ladataan puhelimeen sovelluskaupasta, sieltä voi ostaa 3,49€/näyttely kuhunkin Showlinkin alaiseen näyttelyyn luettelon. Näyttelykohtaiset luettelot julkaistaan aina näyttelypäivän aamuna klo 6. Silloin ostettuasi luettelon näet ketkä kaikki on ilmoittautuneet, siis koirien viralliset nimet ja omistajienkin nimet. 

Päivän aikana voit seurailla livenä osallistujalistasta kuka on vuorossa ja millaisia laatuarvosteluja kukin on saanut. Pääset myös kätevästi sovelluksen kautta klikkaamaan jalostustietojärjestelmään koiran omalle sivulle jos tahdot tarkistaa vaikka kuinka kyseinen yksilö on menestynyt aiemmin näyttelyissä ja minkälainen sukutaulu sillä on.

KENNELLIITON TULOSPALVELU  

Tämä löytyy sitten ihan nettiselaimesta ilman kummempia latailuja tai muutakaan. Sivuvalikosta voi käydä kliksuttelemassa minkä näyttelyn tuloksia haluat päästä katsomaan. Sen jälkeen hakua helpottaa käydä klikkaamassa sivun ylemmässä osassa FCI 5, jolloin saat listauksen kaikista sen roturyhmän roduista, joita kyseiseen näyttelyyn on ilmoittautunut ja löydät shibankin sieltä listasta muiden pystykorvien ja alkukantaisten koirien lomasta. 

Tänne tulokset päivittyvät kaiketi vähän viiveellä verrattuna tuohon Showlinkin sovelluksessa ostettuun luetteloon. Eikä täällä ole osallistujia etukäteen listattuna vaan ne ilmestyy yksitellen arvostelun saatuaan näkyville. Tämä tulospalvelu on kuitenkin käyttäjäystävällisempi kuin jalostustietokantaan kirjatut tulokset. Tulokset asetellaan kilpailuluokittain, eli on helpompi vertailla samaan luokkaan (esim juniorinartut) osallistuneiden tuloksia keskenään. 

Lisäksi näyttelyiden olleessa kokonaan ohi näkee kevyesti myös roturyhmien parhaat tulokset ja muut kilpailutulokset kuten näyttelyiden huipennuksessa Best in Show:ssa sijoittuneet koirat. Täällä tulospalvelussa nämä tulokset eivät säily ikuisesti, jolloin on vanhempia tuloksia kaivatessaan mentävä katsomaan jalostustietokannan puolelta.

JALOSTUSTIETOKANTA 

Tänne tulokset tulee näyttelystä riippuen lähes samaan tahtiin kuin Kennelliiton tulospalveluun tai muutoin aika pian näyttelyiden jälkeen. Mutta tämä ei aina ihan taivu liveseurantaan näyttelyissä paikanpäällä, enemmänkin näyttelyiden yleiseen tarkasteluun. Jalostustietokannassa on kätevimmin katsottavissa kaikki eri näyttelyt, mihin shiboja on osallistunut jos tahtoo laajemmin katsella näyttelymenestyksiä ja millaisia laatuarvosteluja eri tuomareilla on tapana antaa. 

Uusimmat otsakkeen alta löytyy näyttelyt osio, jossa on listattuna viimeisimmät näyttelyt ja aiempien vuosien näyttelyitä pääsee helposti klikkaamaan 4 vuotta taaksepäin. Tätä vanhempien vuosien listoja löydät kirjoittamalla haluamasi vuoden osoitepalkin sen hetkisen sijalle😉 Kaupunkia klikkaamalla saat kyseisen näyttelyn osallistujalistan sijoittumisjärjestyksessä laatuarvosteluineen näkyviin. 


SANALLISET ARVOSTELUT 

Kaikissa näissä alustoissa sanalliset arvostelut tulee nekin näkyviin laatuarvostelun ohella jos näyttelyissä arvostelut on olleet sähköisessä muodossa. Muussa tapauksessa niitä pääsee lukemaan vasta Suomen shiba yhdistyksen julkaisemista vuosikirjoista, joihin kootaan jokaisen näyttelyihin osallistuneen shiban näyttelyarvostelut kyseiseltä vuodelta kokoon ja yhteen nippuun muiden kanssa. 





Kommentit