Laiton pentukauppa, mitä voin tehdä?

Mitä tehdä jos kohtaat netissä ilmoituksen, joka herättää epäilyksen? Siitä lisää tässä tekstissä, sillä oli meinaan melkoinen viidakko koittaessa löytää informaatiota, siitä minne ilmoittaa tämmöisestä tapauksesta, kun osui omaan haaviin. Nyt tätä kirjoittaessa näkyy lisättäneen ruokaviraston sivuillekin maininta, että ottakaa yhteyttä kunnan tai läänin eläinlääkäriin näissä epäilytapauksissa. 

Kerron tässä postauksessa teille siis oikean omakohtaisen käytännön esimerkin todennäköisesti laittomasti maahantuodun shibapennun tapauksesta, missä niin monet hälytysmerkit täyttyivät. Jaan myös tarkempaa tietoa millaista se oma yhteydenotto viranomaisiin oli jos joku muukin tahtoo koittaa narauttaa tällaisia toimijoita. 

Kaikki shiboista kiinnostuneet taitaa tietää, että shibat on tällä hetkellä aiiiivan todelllla suosittuja. Omaa pentua voi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja ja epätoivo voi pentukuumessa iskeä. Mutta silti pitäkää huoli siitä, että hankitte pennun laillisesti oikein ettekä päädy tukemaan pentutehtailua. Onneksi tämän vuoden alusta lähtien laittomasti eläimiä maahantuoneilta henkilöiltä voidaan sakottaa jopa 5000€ ilman poliisitutkintaa. 

Loppu viimein se on kuitenkin ostajan vastuulla, jos ostaa pentunsa laittomasti maahantuoneelta henkilöltä. Surullisimmillaan pentu saattaa päätyä lopetettavaksi.

https://avi.fi/blogi/-/blogs/koiranpentujen-tuontivalvontaa-tehostetaan-suomessa-ostajalla-edelleen-suurin-vastuu-tuonnin-laillisuudesta


SHIBAPENTU NETTIMARKETISTA?

Shibojen kysynnän ylittäessä tarjonnan jatkuvasti ei vastuullisilla kasvattajilla ole tarvetta ilmoitella nettimarkkinoilla pennuistaan. Silti siellä näitä ilmoituksia välillä näkee joskus jopa ihan todella kovilla hintapyynnöillä. Usein on kuitenkin kyse jostain hähmäisestä siellä taustalla kuten liian tiheää astutusta emällä, ylikäytetyt vanhemmat, surkeat terveystulokset tai sitten ihan vaan myyntiä varten maahantuotu pentu, kuten tässä tekstissäni esiteltävä esimerkki. Joka tapauksessa tavoite on, että myyjälle sataa rahaa taskuun koirista viis. 

Noniin asiaan eli eräänä kertana kurkatessani mitähän jälleen löytyy tori.fi:stä hakusanalla shiba putkahti vastaan ilmoitus pennusta, joka herätti omat epäilykset heti. 

Söpö Shiba poika etsii rakastavaa perhettä. Syntymäaika….. Kaikki rokotukset, passi ja sukutaulu mukaan. Puhdasta verta ja hyviltä vanhemmilta.” 

Laitoin testimielessä viestiä myyjälle ja pian olikin jo pennun tapaamisaika sovittuna. Hän ennätti siis välissä jo poistaa ilmoituksen näkyvistä mutta laittaessani viestiä uudelleen kysellen perään hän kertoi pennun juuri vapautuneen, kun aiemman tiedustelijan vanhemmat ei olleetkaan suostuneet ostamaan pentua :D Myyjä mainitsi myös, että tiedustelijoita oli ollut tosi paljon.

Itsehän kysyin siis ihan ensimmäisenä myyjältä, että eikö ole tuoreempia kuvia pennusta kun näytti kuvissa olevan n. 8-viikkoinen ja ilmoituksessa kerrotun syntmäpäivän perusteella ikää olisi jo tuplasti enemmän. Kysyin myös häneltä, että onko pentu hänellä siellä vai vasta tulossa. Vaikka aloitukseni oli vähän töksäyttävä ja läpinäkyvä, oli hänellä niin kovat myyntihalut, ettei huomannutkaan vissiin ajatella, etten olisi oikeasti ollut ostamassa pentua. Sain sovittua tapaamisajan muutaman päivän päähän. En siis missään nimessä aikonut mennä paikan päälle mutta sovin tämän, jotta saisin tarvittavat tiedot viranomaisille eteenpäin laitettavaksi sillä välin.

Siis ihan uskomatonta kuinka helposti sitä saikaan myyjän osoitteen ja puhelinnumeron (sitä myöten myös nimen) antamalla vastineeksi sen verran tietoa itsestä kuin, että olen täysi-ikäinen kun hän kysyi mun ikää ja missä asun. Ihan tosissaan sen verran kiinnosti, minne on pennun myymässä! Mutta tosiaan niitä lisäkuvia sitten tuli ja pentu sentään näytti olevan sama yksilö. 

Varoitusmerkit jotka tässä ilmoituksessa särähti omaan korvaan:

  • Kirjoitusvirheet
  • Kuvat suunnilleen siitä söpöimmästä pentuvaiheesta kun on noin luovutusiässä eli n.8vk eikä nykytilanteesta n.16vk mitä ilmoitettu syntymäaika kertoi iäksi
  • Annetaan siis ymmärtää pennun olevan suomalainen vaikka todellisuudessa luovutusiästä voisi päätellä sen tulleen toisesta maasta, josta ei pääse rajan yli sen tyypillisen suomalaisen 7-9vk luovutusiän kohdalla.
  • "Puhdasta verta" Mitä ihmeen puhdasta verta? Siis jos ollaan shibaa myymässä niin onhan sen sitten oltava 100% shibaverta. Mutta tätä näkee näissä ilmoituksissa usein... Kiillotetaan sitä, että pentu on oikeasti jotain rotua eikä mitä vaan sattuu takapihalla pyörimään.
  • "Hyviltä vanhemmilta" tätäkään ei sitten avata mitenkään, onko ne hyväluonteisia, terveystulokset priimaa, menestyneitä näyttelyissä, tuottaneet lupaavia tutkittuja jälkeläisiä aiemmin. Mitä??


SIELTÄ SE SITTEN TULI ILMI... 

Kun kyselin myyjältä vaivihkaa sukutaulun perään väittäen pennun näyttävän samalta kuin tutun koira ja puhekielellä kirjoittelin kaikenlaista lätinää ja ujutin kysymyksiä joukkoon kuten ”Eiks tää oo jo niin iso, että ois jo rekisteröity?”

Voitte vaihdat Venäjän passin suomeksi ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillä (se maksaa 60€). Kuukauden kuluttua ostosta voin antaa sinulle sukutaulun ja sukutaulun perusteella voit rekisteröidä koiran täällä. Voin tilata sukutaulun vain, kun tiedän omistajan nimen ja osoitteen. Tämä ei ole monimutkainen toimenpide, mutta sukutaulun saaminen vie aika ja sinä päätät milloin vaihdat passin

Eli selkeästi kaupalliseen tuontiin vaadittava TRACES-todistus (Trade Control and Expert System) puuttui ja sitä tarttisi tuo kuukausi odotella kun kikkailevat sen jotenkin jälkikäteen. Lähtömaan eläinlääkärin tekemä TRACES-todistus (48h ennen lähtöä) olisi siis oltava koiran mukana jo rajaa ylittäessä Euroopassa liikkuessa jos on kaupallinen tuonti kyseessä. Sitä ei vaadita jos koira matkustaa omistajansa kanssa. Kaupallisessa tuonnissa täytyisi sitä hoitavan tahon olla rekisteröitynyt ruokaviraston ylläpitämään listaan eläintenpitäjäksi ja tuskinpa tämä henkilö oli, joka Google translaten avulla minulle kirjoitteli. Itse rekisteripaperit tuskin olisivat vielä tuon kuukauden aikana Venäjällä valmistuneet. Nimimerkillä kokemusta on ja kyllä ne venäläiset koirat nykytahdilla on nopeimmillaan saatu rekisteriin aikaisintaan suunnilleen reilu puolen vuoden iässä.

Lemmikkieläinten muulla kuin kaupallisella siirrolla ei saa olla tavoitteena eläimen myynti tai omistajuuden siirto. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 576/2013)

Ruokaviraston hakukone, josta selviää tuontimääräykset maittain & kaupallinen/yksityinen

TRACES-todistuksesta lisää täällä


YHTEYDENOTTO VIRANOMAISIIN 

Jatketaas siitä mitä myyjän kanssa seuraavaksi tapahtui. Sain parit kuvat isästä ja hienoksi tehdyn pentueilmoituskuvan vanhemmista, jossa oli oletettujen vanhempien viralliset nimet, mitkä löytyi jopa Venäjän shibapedigree-sivustolta. Tässä kohtaa mulla Google kävi kuumana kun samalla selvittelin minne tehdä ilmoitus jos epäilee laitonta maahantuontia. Tätä tarkoitusta varten ei ole olemassa mitään erillistä Special Ops-viranomaisosastoa, joka voisi lyhyellä varoajalla tehdä iskua kohteeseen vaikka aluehallintoviraston, tullin, poliisin ja verohallinnon yhteistyöllä satunnaistarkastuksia tehdäänkin rajanylityspaikoilla. Päädyin siis alkuun tekemään poliisille nettivinkin aiheesta, laitoin heille myös yhteystietoni, että voivat olla yhteydessä niin saavat tarvittaessa lisätietoja ja kuvakaappauksia ym. Mutta eihän se toki mulle riittänyt ja päätyessäni päästä pyörälle kaikenmaailman eläinlääkäreistä kahlatessani uutisia laittomasta pentukaupasta löysin yhden läänin eläinlääkärin yhteystiedot erään lehtijutun lopusta, minne sai olla yhteydessä mikäli tarvitsisi lisätietoja.

Otin yhteyttä tähän läänin eläinlääkäri Sari Haikkaan. Hän antoi mulle tämmöisen sähköpostiosoitteen kun kolmasmaailma@ruokavirasto.fi (tämä osoite viittaa varmaan pennun lähtömaan alueen asioiden hoitavaan tahoon koska EU:n ulkopuolisista tuonneista vastaaminen on Ruokaviraston alaisuudessa). Sari Haikka kehoitti mua olemaan tuohon sähköpostiin ensisijaisesti yhteydessä ja jos ei tunnu vastausta tulevan tarpeeksi nopeasti kannattaisi kuulemma olla yhteydessä puhelimitse rajaeläinlääkäriin mutta ennen sitä olla vielä yhteydessä paikalliseen viralliseen kunnaneläinlääkäriin. 

Yhteenveto läänin eläinlääkärin mulle suosittelemasta yhteydenottokaavasta:

  1. ( tässä kohtaa olisi varmaan jo aiemmin tekemäni nettivinkki tms poliisille)
  2. sähköposti kolmasmaailma@ruokavirasto.fi (tämä siis ainakin jos lähtömaa EU:n ulkopuolella)
  3. Yhteydenotto paikalliselle viralliselle kunnaneläinlääkärille
  4. Soitto Ruokaviraston vaihteen kautta rajaeläinlääkärille

Sain vastauksen sähköpostiviestiini onneksi tuolta kolmasmaailma-osoitteesta jo seuraavana aamuna anivarhain. Sieltä mulle vastasi rajaeläinlääkäri, että pystyvät pyytämään virkaeläinlääkäriä tekemään kohteeseen tarkastuksen, jolloin toki on mahdollista, että myyjä arvaa minun vinkanneen. Tähän viestiin vastasin pikimiten, että sinne vaan minun tietoja ei ole sillä myyjällä. Laitoin tähän sähköpostiin vielä myöhemmin muutamasti viestiä lisätiedoin mitä mulle matkalla päivittyi ja kyselin oliko mahdollisesti tietoa mikä on vaihe, että ennätetäänkö tähän ilmoitukseen reagoida. Sieltä minulle vielä vastailtiin, että oli hyvä kun tein poliisillekin ilmoituksen kun tuskin on tälläkään myyjällä ainoa kerta ja toivoivat hekin kovasti, että virkaeläinlääkäri kerkeäisi paikalle ennen kuin pentu on kadonnut paikalta.


LOPPUTULEMA

Tässä kohtaa toivoin vain hartaasti, että he ennättäisivät käydä siellä myyjän luona hankkimani muutaman päivän aikaikkunan aikana, yritin vielä pidentää sitä sinä päivänä kun olin ikään kuin menossa käymään siellä väittäen sairastuneeni. Arvatkaapa miten myyjä tähän reagoi?! Hän tarjoutui tuomaan pennun mulle ja samalla viittasi siihen, että on kiire myydä pentu kun hänen on pian lähdettävä ulkomaan lennolle. Siis ihan tosi, kuinka klassikkokamaa ja kaikkia ennakkoon varoiteltuja esimerkkejä täynnä tää keissi. Ei mitään häpyä, vaikka olisin ollut hypoteettisesti koronassa niin ihan sama hänelle olisinko ollut edes siinä kunnossa, että olisin kyennyt pennusta huolehtimaan.

Viimeisin viesti myyjältä tiivistää hyvin tän ”En ymmärrä puhukieli, anteeksi. Mutta tajusin, että etsin edelleen hänen omistajiaan.” Sitten se pentuilmoitus meni takaisin julkiseksi. Meni toiset kolme päivää ja se oli merkattu myydyksi. 

Luulen, että ruokavirastolla ei ole oikeutta kertoa mulle, vaikka olisivatkin saaneet tämän myyjän kiinni laittomuuksista. Voi toki kuitenkin olla, että byrokratian rattaat ei ehkä ihan taipunut tähän vielä. Mutta ehkä tähänkin voisi saada muutosta resursseihin jos näitä vastaavia epäilyilmoituksia tulisi enempi? Kuluttavaa hommaa mutta näen tämän vaivan vielä uudestaan jos "natsaa". Koska kyllä nää lieveilmiöt shiboissa rehottaa ihan huolella ja se huolettaa. 

Kaikki loput varoitusmerkit tässä keississä:

  • Sivuutettiin kysymyksiä kuten tiedustelu emän tapaamisesta, vaikka samalla toivotettiin jo vaikka seuraavana päivänä hakemaan pentu
  • Kiire ja paine ostajalle tehdä päätöksiä nopeasti, kuten myyjän pakottava syy myydä äkkiä - "lento"
  • Ei kiinnostusta tietää ostajasta juuri mitään
  • Tarjoutuminen toimittamaan pentu kotiovelle
  • Perään kysely jo seuraavana päivänä vaikka tapaaminen oli jo sovittu sitä seuraavalle päivälle
  • Empatian puute, ei eläytymistä mun "sairastumiseen" tai välittämistä mun "ihastumisesta" pentuun, äkkiä ilmoitus vaan takas markkinoille, että löytyy nopeasti uusi ostaja kun tuli lykkäystä.

”Peräänkuulutan ja painotan jokaisen lemmikin ostajan vastuullisuutta”, Sari Haikka muistuttaa. ”Niin kauan kuin laittomasti maahantuotuja tai huonoissa olosuhteissa kasvatettuja eläimiä ostetaan, on myös siihen liittyvää rikollista toimintaa ja tarjontaa. Ja tästä kärsivät eläimet." (https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69926368)


Tatsuko potee kuvainnollisesti maailmantuskaa ja kantaa huolta tästä postauksenkin aiheesta,



Kommentit