Jokainen koira ansaitsee arvokkaan elämän

Tällä kertaa kirjoitan erityisesti Suomessa shibojen jalostukseen käytettävien narttujen elämänlaadusta ja kuinka pennunostaja voi vaikuttaa siihen. Listaan perusasioita huomioitavaksi tutustuessa kasvattajiin ja vinkkejä siitä kuinka voi saada selvää millainen kukin kasvattaja on.

Onneksi nykymaailmassa koira on pääsääntöisesti perheenjäsenen asemassa. Toki koira on koira eikä ihminen. Meidänkin perheessä. Itse en esimerkiksi yleensä ymmärrä viitattavan muhun jos joku puhuu Tatsukon mammasta. Mä oon sen omistaja kuitenkin vaan. En tiedä johtuuko tää siitä, että mulla on myös ihan oikea ihmislapsi, joten en koiraa ja lasta ihan samalla viivalla pidä. Kuitenkin Tatsuko on super tärkeä koko perheelle ja tahdotaan, että se saa elää itselleen sopivaa elämää meidän kanssa ja huomioidaan se yhtä lailla yhteisiä tekemisiä miettiessä. Kukin saa toki kutsua itseään miksi haluaa vaikka karvamammaksi ja me kaikki puhutaan asioista omilla tavoillamme. Olenhan mäkin instassa sentään humom Tatsukolle, kun englanniksi löytyi omaan suuhun sopiva kompromissi.

Mitä itse muita koiraihmisiä tunnen niin kaikille ne lemmikit on tärkeitä ja rakkaita. Luulisikin siis, että jokaiselle koiranomistajalle ne omat olisi kaikki kaikessa, eikö niin? Mutta silti löytyy sydämettömiä ihmisiä, jotka eivät koiran etua taida miettiä juuri koskaan jos katsoo heidän jalostusratkaisujaan. En vaan voi ymmärtää kuinka jotkut pystyy kohtelemaan koiriaan kuin tuotantoeläimiä. Sitä saa säännöllisesti lukea näitä surullisia ratkaisuja tapahtuvan kun jalostustietokantaa seurailee:
  • narttuja astutetaan juuri vuoden täytettyään
  • astutetaan peräkkäisistä juoksuista 
  • ja samaa yksilöä parhaimmillaan vielä useamman kerran elämässä näin
  • sitten kun on pentuluku täynnä myydään koira eteenpäin
Sitä toivoisi, että edes jonnekin missä se saisi olla kotikoirana rauhassa rakastettuna loppuelämänsä. Vaan ei se aina niinkään mene, on tapauksia joissa elämä pentukoneena jatkuu silti sen viidennen pentueen jälkeen.


VAIKUTA VALINNOILLA

Miksi itse haluan tästä asiasta kirjoittaa on vain ja ainoastaan sen takia, että mun mielestä jokainen koira ansaitsee arvokkaan elämän. Elämisen arvoisen elämän. Koirat eivät voi puhua omasta puolestaan, vaan päätökset tehdään niiden puolesta. Siihen millaisia päätöksiä niiden puolesta tehdään vaikuttaa kaikista eniten pentuja ostavat ihmiset. Jos pentukuumeessa jättää huomioimatta millaisista oloista koiransa ostaa, tukee siten surkeimmillaan tätä välinpitämätöntä toimintaa ja näiden toimijoiden mielestä hommaa kannattaa vaan jatkaa kun ostajia piisaa. 

Myös me oman shiban jo saaneet ja rodun parissa toimivat ihmiset harrastajista kasvattajiin vaikutetaan tosi paljon asioihin jos halutaan. Muistetaanhan neuvoa pentuhaaveilijoita oikeaan suuntaan ja olla myös neuvomatta jos ei tiedetä mitä ollaan suosittelemassa. Aina voi myös ohjata rotuun tutustujan kysymään Suomen Shiba ry:ltä jos itsellä ei juuri silloin tietoa löydy tai aikaa perehtyä.



Vaikka meillä on shiboissa rodun yhdistyksen puolesta tehty hienoa työtä säätämällä perinnöllisten vikojen ja sairauksien estämisohjelmaa ja luomalla jalostusohjesääntöä kasvattajille eettisen kasvattamisen tueksi ja shibojen rotumääritelmän mukaisen kasvattamisen saavuttamiseksi. On kuitenkin valitettavasti mahdollista näitä säännöksiä vastaan rekisteröidä pentueita kennelliiton sallimien poikkeuksien puitteissa. Pentuhaaveilijakin voi kyllä nähdä julkista jalostustietokantaa tutkimalla, ketkä näitä sääntöjä ja ohjeita kiertää säännöllisesti. Jos ei itse osaa tulkita mutta kiinnostaa, niin aina voi kysyä muilta ja oppia. Olen itse työstämässä juttua tähän liittyen, josta toivottavasti on pian apua ihmisille, jotka haluavat jalostustietokannan maailmaan uppoutua. Ja suosittelenkin kaikille omaa shibaa etsiville tekemään sen. 

Jalostustietokanta


KUINKA ALKAA ETSIÄ SITÄ OMAA SHIBAPENTUA? 


Suosittelen itse kysymään usealta taholta taustojen varmistusta ennen päätöksen tekoa ja kasvattajan valintaa varsinkin jos koiran hankinta on itselle uusi alue. Nämä räikeimmät harmaalla alueella toimivat tapaukset eivät meinaan välttämättä erotu omassa näkymässään jalostustietokannassa. On ilmeisen yleistä käyttää samoja jalostuskoiria myös niin, että pentueita rekisteröidään ajoittain välissä ilman kennelnimeä jonkun toisen nimiin, jolloin ne ei niin helposti jalostustietokannasta löydykään. Mutta klikkaamalla yksittäisen koiran näkymään näet aina sille koiralle rekisteröidyt pentueet, jolloin näet todellisen tilanteen.

Tottakai on myös kasvattajia, joilla ei ole kennelnimeä syystä tai toisesta ja se ei heistä tee vastuuttomia tai epäeettisiä. Ne jalostusvalinnat määrittää sen millainen kasvattaja on. Kannattaakin tutkailla yleisesti millaisia koiria kasvattaja on käyttänyt aiemmissa pentueissaan. Klikkailla kaikkien käytössä olleiden koirien nimet läpi ja katsoa löytyykö sieltä millaista historiaa ja nouseeko mieleen kysymysmerkkejä. 



OHJEITA, KUINKA TEHDÄ TAUSTASELVITYSTÄ KASVATTAJASTA: 

  1. Ennen tapaamista ja ilmoittamista halukkuudesta ostaa pentu
  2. Tapaaminen ja tutustuminen oikeesti siihen ihmiseen/ihmisiin kennelnimen takana

ESISELVITTELY JA TAUSTATUTKIMUKSET


Eli tosissaan kun tutustut rotuun, shibakasvattajiin ja heidän shiboihin, älä sokaistu söpöydestä, kauniista kuvista ja sanoista, vaan ole aidosti kiinnostunut niistä koirista, selvitä/kysy ensin viralliset nimet ja tutkaile itse vielä tarkemmin millaiset terveystulokset niillä on, entä niiden vanhemmilla, miten niitä on käytetty jalostukseen, millaisia jälkeläisiä niillä on mahdollisesti entuudestaan, entä olisiko niiden sisaruksilla jälkeläisiä, millaisia muita pentuja niiden vanhemmista on tullut? Onko jälkeläisiä ylipäätään terveystutkittu? Yleensä kasvattaja haluaisi saada kasvattejaan tutkimuksiin ja usea tukeekin siinä, jotta saisi aitoa tietoa siitä millaista työtä on tehnyt jalostuksessaan. 

Mutta jos kasvattaja ei välitä tietää millaisia kasvatteja jokin yhdistelmä on tuottanut ja toistaa sitä uudestaan vaan ilman mitään tutkimuksia voi sitä suoraan jo sanoa monistamiseksi, ei jalostamiseksi. Eli tuotetaan vaan lisää samansukuisia koiria jo liian kapeaan geenipooliin. Jälkeläismäärää ja uusintayhdistelmiä on syystäkin shiboissa rajoitettu, sillä mitä enemmän on näitä samansukuisia koiria päätyy jalostuskäyttöön sitä suuremmin ne linjat on vallassa rodussa. Kennelliittokin sanoo jalostuksentavoiteohjelmasta 

“Yksi tärkeimmistä terveyttä edistävistä jalostustavoitteista on huolehtia rotujen geneettisen vaihtelun säilymisestä.”

Tässä listattuna osa asioista mitä tulisi noudattaa, jotta kasvatustoiminta on vastuullista:

  • Molempien vanhempien vaaditut viralliset terveystutkimukset tehtynä/voimassa ennen astutusta ja suositusten puitteiden mukaiset
  • Narttujen alaikäraja astutukseen on 24kk eli 2 vuotta 
  • Urosten käyttö astutukseen taasen on 18kk eli 1,5 vuotta
  • Nartulla tulisi olla vähintään 10kk taukoa pentueiden välissä! 
  • 5 on se luku mihin narttujen pentueiden määrä on rajoitettu 
  • Jalostukseen käytettyjen uroksien jälkeläisistä tulisi olla tutkittu 65% terveiksi virallisissa terveystutkimuksissa 20 jälkeläisen jälkeen, jolloin urosta voisi vielä käyttää jalostukseen 25 pentuun saakka, toki jos viimeinen pentue menisi tästä luvusta yli voi sen rekisteröidä kokonaisuudessaan.

TUTUSTUMINEN KASVATTAJAAN 

Kun taustatutkimus on tehty ja kasvattaja vaikuttaa mielestäsi lupaavalta voi vielä tehdä asioita ennen kuin otat yhteyttä kasvattajaan. Nimittäin kysy kasvattajalta aiemmin pennun ostaneilta heidän kokemuksiaan. Pääset parhaimmillaan tapaamaan tulevan shibasi sukulaisia. Tai sitten voi selvitä jotain kulissien takaa kuten haasteita terveydessä, kaikkia elämänlaatuun vaikuttavia terveystekijöitä ei jalostustietokannassakaan lue kuten allergioita. Voit myös kuulla, että kasvattajaa ei olekaan saanut enää kiinni pennun luovutuksen jälkeen tai, että yhteydenpito on katkennut viimeistään silloin kun on tullut haasteita koiran kanssa.

Ensimmäisen kontaktin shibojen parissa ei tosiaan tarvitse olla shibakasvattaja. Tutustumalla shibaihmisiin ja heidän shiboihin saat parempaa ymmärrystä siitä millaisia shibat on, Youtube-videot ja instapäivitykset ei kerro välttämättä sitä kaikkea mitä se elämä shiban kanssa on. Saatat myös hurmaantua tietyistä yksilöistä livenä ja selvittämällä heidän sukuaan voi myös lähteä miettimään sitä itselleen sopivinta kasvattajaa. Luulen, että jokainen kasvattaja olisi iloinen jos heitä lähestyy ihminen, jolla on käsitys millaisia koiria kasvattajalla on ja käytännön kokemusta rodusta enemmän kuin se mitä on netistä saanut päntättyä.

Sitten se yhteydenotto, siinä on vaihtelevuutta millaista yhteydenottoa kukin kasvattaja pitää parhaana: perusteellista esittäytymismailia, tutustumista livenä näyttelykehän laidalla tai yhteislenkillä, puhelua, suosittelua, Whatsapp-viestiä vai savumerkkejä. Sen sanon, että jotain pitää antaa itsestä. On ihan yhtä tyhjän kanssa sanoa haluavansa ostaa pennun ja mitä maksaa. Niin et tule saamaan vastausta koskaan paitsi ehkä niiltä tehtailijoilta.

Kun/Jos pääset vierailemaan kasvattajan luona on aika kysyä kaikki kysymykset mitä on ollut mielessä. Katso ja arvioi samalla koirien hyvinvointia, tiloja missä ne elävät ja kasvattajan tapaa toimia koiriensa kanssa. Toki näin korona-aikana on mahdollisesti haastavampaa päästä vierailemaan paikan päälle mutta jollain tavoin se tutustuminen olisi tehtävä. Sillä kasvattajan valinta on tosi tärkeää, samalla saat parhaimmillaan uuden ystävän, joka jaksaa kuunnella loputtomasti sun shibajuttuja tulevaisuudessa ja on oppaana sun ja sun shiban matkalla. Tietenkään ei tarvitse ylimmäksi ystäväksi ryhtyä eikä sitä kukaan täysjärkinen oletakaan mutta valitsemalla sellaisen ihmisen, jonka kanssa synkkaa säästyt mahdollisilta murheilta myöhemmin.

Luonteiden vahvasti periytyessä kannattaa tarkkailla koiria sillä silmällä, mitkä yksilöt itseä miellyttää. Näistä kannattaa puhua myös ääneen. Kasvattajalle selviää näin myös tarkemmin millainen koti on tarjolla. Jos kasvattaja ei vaikuta olevan kiinnostunut kuulemaan tarkemmin sinusta(&muusta perheestä) ja millaiseen kotiin pentu olisi päätymässä, niin juokse! Olet väärässä paikassa jos haluat tukea vastuullista kasvattamista. 

Muista myös pysyä kriittisenä, joskus ne ketä kannattaa välttää voi alkuun olla vakuuttaviakin nettisivuineen, juttuineen ja näyttää olevan päällisin puolin ok mutta heti kyseenalaistuksen kohteeksi jouduttuaan paljastuu todellisuus ja sut jätetään todennäköisesti ilmaan. 







Kommentit