Jalostustietojärjestelmä tutuksi - apua vastuulliseen shibapennun hankintaan

Kuten aiemmassa kirjoituksessani kerroin on tämä shibablogi jalkautunut nyt myös Youtuben puolelle. Siellä Vastuullinen shiban hankinta -sarja on startannut tärkeiden dokumenttien esittelyillä, jotka kannattaa vielä käydä itsekin suoraan lukemassa. Nämä jaksot katsottuaan ja/tai dokkarit luettuaan on tehnyt jo hyvät pohjatyöt siihen, että osaa katsoa oikeita asioita kasvattajista ja pentueen vanhemmista. Unohdetaanhan jo se loppuun soitettu raina, joka sisältää kutakuitenkin näitä asioita 

"Ei mulle oo niin väliä niillä papereilla / vanhemmilla / terveystuloksilla kun se tulee mulle vaan kotikoiraksi"

Kyllä niillä taustoilla siinä kohtaa alkaa olla väliä kun muu shibayhteisö katsoo sua ehkä vähän pidempään kun kuulee mistä olet pentusi ostanut tai siinä kohtaa kun rahaa alkaa palaa yhtä paljon eläinlääkäriin kuin olit pennusta maksanut ja huolesta tulee osa arkea. Toki tuollaista huonoa tuuria terveyden suhteen voi tulla vastuullisestikin kasvatetuille pennuille, sillä pennun ostaminen on aina riski.

Suorat linkit itse dokumentteihin:


Lisäksi tietysti myös perehtyminen siihen millainen shiban tulisi olla on erittäin tärkeää halutessaan tukea vastuullista kasvattamista omilla ostopäätöksillään. Tähän oiva startti on paneutua shiban omaan rotumääritelmään, josta löytyy Shibasupinoiden Youtube-kanavalla video Shiba rotuna -sarjan puolelta, jonne on otettu mukaan osa jalostuksen tavoiteohjelman pointeista. 

Tästä myös suora linkki itse viralliseen FCI:n rotumääritelmään

JALOSTUSTIETOJÄRJESTELMÄ 

Oispa olemassa nettisivu, josta voisi tutkia shibojen terveys- ja jalostustietoja, että voisi varmistaa ostavansa oman pennun vastuulliselta kasvattajalta ja mahdollisimman terveistä vanhemmista. Ja meillähän on, Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmä! Toiset kutsuu sitä nimellä koiranetti. Sama asia se kumminkin on, Kennelliiton ylläpitämä tietokanta.

Jalostustietojärjestelmä saattaa kuulostaa sellaiselta asialta, joka ei koske sellaista ihmistä, joka etsii itselleen shibaa vain lemmikiksi. Se kuulostaa enemmän joltain kasvattamisen tueksi luodulta asialta. Mutta älkää tuomitko nimen perusteella, siellä on nimenomaan tosi paljon hyödyllistä infoa ihan sille omasta shibastaan vasta haaveilevalle. En vaan voi olla painottamatta sen sivun hienoutta, sieltä löydettävän tiedon määrän vuoksi. 

Suomen jalostustietojärjestelmä on laaja julkinen sivu. Sieltä löytyy jokaikinen Suomeen rekisteröity shiba ja mikä tahansa muukin rotukoira. Sieltä löytyy yksilöiden kaikki julkiset tiedot, sukutaulut, virallisten terveystutkimuksien tulokset, koe- ja näyttelytulokset. Shiboista yleisemmin tilastoja, tuoreimpia terveystuloksia, rekisteröidyt pentueet ja vaikka mitä. 

Mutta niin eka jakso, jossa me Idan kanssa käydään läpi tätä jalostustietokantaa on myös julkaistu. Käyhän tsekkaamassa löytyisikö sieltä sulle uusia vinkkejä. Toinen jakso tästä aiheesta julkaistaan ensi viikolla, jolloin mukaan on kutsuttu keskustelemaan meidän kanssa myös shibakasvattaja. 


Linkki sinne jalostustietojärjestelmään tässä


KASVATTAJAN JA PENNUNOSTAJAN VASTUU 

Tottakai on myös paljon asioita mitä ei tuolta jalostustietojärjestelmästä saa selville, eikä kaikkia terveysasioitakaan sinne kirjata, sieltä jää uupumaan esimerkiksi virallisten lausuntojen ulkopuolelle jäävät asiat kuten allergiat ja neurologiset häikät. Osasta näistä muista aiheista on juttua shibojen terveystietopankki nimisessä Facebook-ryhmässä. Enemmänkin voisi olla, eli kannustan tuonne kirjoittamaan rohkeasti jos on tullut jotain terveydellisiä haasteita, kuva rodun terveyden kokonaistilanteesta olisi realistisempi mitä enemmän näistä asioista puhuttaisiin peittelemättä.

Tästä päästään siihen, että tutustuessasi kasvattajaan tulisi hänen/heidän kyetä kertomaan työstään rehellisesti ja avoimesti perustellen jalostusratkaisunsa. Kasvattajan tulisi kertoa mahdollisista haasteista pennun lähisuvussa ja rodun tyypillisimmistä muistakin mahdollisista sairauksista ym. Jalostuksessa on myös paljon muita huomioitavia asioita virallisten terveystuloksien lisäksi. Vastuullinen kasvattaja ei myöskään tietenkään käyttäisi vastoin annettujen ohjeiden mukaisia yksilöitä jalostukseen. 

Mutta ostajalla on se suurin vastuu kuitenkin olla hereillä ja kysyä lisää niistä taustoista ja perehtyä pentueen vanhempiin myös itse. Koirien kasvattaminen ei ole minkään viranomaistahon valvomaa toimintaa, jossa jokainen rekisteröity pentue menisi jonkun tarkan eettisen seulan läpi vaan tässä seulana pitäisi toimia ihmisten itse, niin kasvattajien kuin ostajien. Myöskään maininta kasvattajan nettisivuilla kennelneuvojien vuosittaisesta käynnistä olkoon vaikka erinomaisella arvostelulla ei ole oikeastaan mikään eettisen kasvattamisen mittari, niiden vierailu on aina ennakkoon sovittu, joten paikat kerkeää laittaa juuri niin kuntoon kuin on tarve ja koiria siirtää tarvittaessa miten on parempi. Vuosittainen kennelneuvojan käynti kertoo lähinnä sen, että kasvatustoiminta on niin suurta, että se kennelneuvojan käynti on tarpeen näin usein.

Kennelliitonkin laatimien puitteiden rajoissa voi siis toimia vastoin rodun etua pentuja teettäessään. Vastuullinen kasvattaja välittää omien koiriensa lisäksi rodun yleisestä tilasta. Ei ole rodun eteenpäin viemistä tuottaa vain määrällisesti lisää koiria populaatioon vaikka ne myytäisiinkin vain kotikoiriksi jos samalla vähät välitetään siitä, mitä ne jalostuskäytössä olevat koirat periyttää. Olisi kamalaa jos näistä linjoista putkahtaisi vaikka jokin perinnöllinen sairaus, siinä olisi useampi ihminen suruissaan rakkaan perheenjäsenensä puolesta.

Shiboissa tällä hetkellä tarjolla olevien pentujen määrä on kasvanut ja mukaan on tullut niitä toimijoita, joilla kaikki ei välttämättä ole tiptop. Uskon heidän osaavan kyllä puhua kauniisti, uskottavasti ja vakuuttavasti lupaaville ostajaehdokkaille, jotka eivät kyseenalaista asioita. Mutta jos kaikki menee vähän liiankin sujuvasti niin todella suosittelen myös kaivelemaan syvempää tietoa kasvattajalta. Ei ole meinaan yksi eikä kaksi kertaa kun olen kuullut, että kun eräät kasvattajat on saaneet vähän haastavampia kysymyksiä ovat nämä ohjanneet etsimään pentua muualta. Jos sulle käy näin, niin onnea väistit juuri luodin, et ehkä nyt saanut sitä ensimmäistä vastaan tullutta shibapentua itsellesi mutta saanet huolellisemmin kasvatetun sitten kenties myöhemmin.


Lainaus shibojen jalostuksen tavoiteohjelmasta vuosille 2020-2024


Mun varoitusmerkkilista kasvattajan taustojen kartoittamiseen

  • Pentueita on jatkuvasti 
  • Usealla kasvattajan käyttämällä nartulla on teetetty pennut liian nuorena eli alle 24kk iässä
  • Usealla käytössä olleella nartulla on teetetty liian tiheästi pentue (alle 10kk väli astutuksissa)
  • Kasvattaja käyttää urosta tiuhaan tahtiin malttamatta edes odottaa aiempien pentueiden terveystuloksia eli esim muutaman vuoden ikäisellä uroksella on jo vaikka 5 pentuetta ilman, että yhtäkään jälkeäistä olisi tutkittu. Tää on silkkaa uhkapelaamista, ahneutta ja määrän lisäämistä ei jalostamista.
  • Uusintayhdistelmiä säännöllisesti. Eli siis yhdistää saman nartun ja uroksen uudestaan yhden (pahimmillaan useamman) pentueen jälkeen. Tähän pitäisi olla hyvät perustelut, esimerkiksi ensimmäisen pentueen pienilukuisuus, todistetusti hyvät terveystulokset aiemmassa pentueessa tai kyseisten koirien geenien vähäinen käyttö populaatiossa yleisesti. Näihin tulisi myös hakea hyväksyntä Suomen Shiba ry:ltä
  • Suuret puheet menestyksekkäistä sukulinjoista mutta pentueen vanhemmat eivät itse ole käyneet kertaakaan missään kisoissa tai näyttelykehässä (menestys ei ole kyllä suoraan periytyvää 😆)
  • Et saa suoraan tietää vanhempien virallisia nimiä 
  • Täällä Suomessa pentulukunsa täyteen lisääntyneet yksilöt saatetaan lähettää ulkomaille jatkamaan pentukoneena oloa tai siitoseläimen elämää ja näiden ulkomailla syntyneitä jälkeläisiä tuodaan Suomeen (onneksi nykyisen koirarekisteriohjeen mukaan nämä päätyvät ei jalostukseen -leiman alle)
  • Pentuja myydään tori.fi:ssä tai vastaavalla nettialustalla. Shibojen ollen niin suosittuja kuin ovat tällä hetkellä on vastuullisilla kasvattajilla käsittääkseni kyllä riittävästi kotivaihtoehtoja tarjolla ennakkoon. Eli tämä kielii siitä bisnes-asenteesta pentujen teon suhteen
  • Kasvattaja ei ole kiinnostunut sun taustoista. Luulisi sillä olevan erittäin paljon väliä millaiseen kotiin kasvattajan huolella kasvattamat pennut päätyvät??
  • Et pääse katsomaan pentuja ja emää ennen luovutusta

Jos epäilyttää niin kysy useammalta rodun parissa pidempään olleelta mielipidettä tai jos uskallat kysy vaikka jommassa kummassa asiallisessa shiba fb-ryhmässä kokemuksia kasvattajasta jos herää epäilyksiä. Jotkut ihmiset ketkä ovat jälkikäteen tajunneet tukeneensa pentutehdasta ja kokeneet karvaan kohtalon koiran terveyden suhteen tms. puhuvat onneksi avoimesti kokemuksistaan. Voi olla etteivät he kirjoita julkisesti nähtäville kokemuksiaan kun on tässä kaiken maailman haastelappuja heiluteltu liittyen aiheeseen mutta kyllä niitä kokemuksia kuulee jos on aidosti kiinnostunut. Siksi myös suosittelen kysymään useammalta mielipidettä, että saisit realistisen otannan vastauksia, koska koirajutuissa on ihmisillä ajoittain intohimoisia vahvoja mielipiteitä mutta voi myös olla katse vain siellä omassa navassa/edussa eikä osata välittää kunnolla siitä mitä siellä muualla tapahtuu.

Asialliset shibaryhmät facessa:



Sori not sorry ja cha cha cha

MIEDONNETTU AVAUTUMINEN OMASTA ASENTEESTA 

Loppuun vielä sellainen toteamus, että olen pahoillani mikäli vaikutan juttuineni eri kanavissa joidenkin mielestä tuomitsevalta tai syyttelevältä ajoittain. Tarkoitukseni on kuitenkin hyvä, olla koirien hyvinvoinnin puolella ja tuoda tietoisuutta myös niistä meidänkin rodun parissa löytyvistä epäkohdista. En tahdo kenellekään tahallaan tuoda pahaa mieltä tai vähätellä mutta siltä ei voi välttyä kun arvot ei selkeästi aina kohtaa. 

Ymmärrän myös, että tietoa on voinut olla vaikea löytää ja tulkita mutta ei näiden asioiden sisäistämiseen tarvita asiantuntijuutta vaan pientä viitseliäisyyttä. Siinä kohtaa kun on tehnyt niinkin ison päätöksen, että on valmis hankkimaan koiran hoidettavakseen on varmasti myös muutoin innostunut hankkimaan tietoa aiheesta, niin siihen luonnnollisesti kuuluu myös se, että ottaa selvää mistä on pentunsa ostamassa. Toivottavasti ihmiset ei kuitenkaan vetäytyisi eristyksiin vaikka omatunto olisikin alkanut kolkuttelemaan jos on myöhemmin ymmärtänyt millaisesta paikasta on shibapentunsa ostanut. Kyllä porukkaan pääsee silti mukaan ja toivotetaan tervetulleeksi. On meilläkin Tatsukon kanssa sellaisia kavereita, joiden omistajat ovat nykypäivänä tietoisempia ja eivät enää shibaansa sieltä hankkisi mistä ensimmäisellä kerralla päätyivät ostamaan.

Toivottavasti täällä ei mennä siihen suuntaan kuten esimerkiksi jenkeissä, jossa on selkeästi kaksi eri linjaa shiboissa ne tehtailevat BYB:t eli backyard breeders ja sitten preservation breeders, jotka koittavat kunnioittaa sitä rotua. Ero näiden erilaisista taustoista tulevien koirien välillä on järisyttävä ja tehtaillut pennut eivät useinkaan ole enää melkein shibaksi tunnistettavissa. Kansainvälisiä shiba-ryhmiä seuratessa on niin surullista katsoa sitä välinpitämätöntä asennetta ja öyhötystä niitä ihmisiä kohtaan, jotka viittaavatkaan rotumääritelmään. 

Toivon siis täällä Suomessa olevan mahdollista keskustella ja nostaa yleisiin puheenaiheisiin myös sen kasvattamisen etiikan. Koska siinä kohtaa kun ihaillaan lehmänlaikkuista shibaa sanoin "unique pattern" tai ylpeillen esitellään pitkäkarvaista shibaa, jolle on pennut teetetty ollaan sitten menty jo lujaa ohi. Kuitenkaan kukaan ei koskaan ole kieltämässä rakastamasta sitä omaa koiraansa oli se sitten mistä tahansa hankittu, yhtä rakkaita ne meidän kaikkien koirat on ja tulisi olla koko niiden elämän ajan välittämättä niiden lähtökohtista. Mutta annetaanhan tilaa kuitenkin tuoda sitä tietoa esille muille, sillä hyssyttely ja loukkaantuminen ei edistä yhtään mitään. 

Kommentit