Pentu tulee taloon - tarvikkeet ja toiminta

Eka toiveaihe lukijalta! Eli pohdinnassa tällä kertaa on, mitä kaikkea sitä kannattaa hankkia pentua varten valmiiksi ja mitä sitten ehkä vasta pennun saavuttua. Pohdin myös mitä asioita on hyvä ens alkuun aloittaa harjoittelemaan pennun kanssa. Nämä on ihan mun omia suosituksia ja näistä on varmasti myös tiedossa konsultointia siltä omalta kasvattajalta keneltä pentu on tulossa. Joillakin kasvattajilla taitaa olla myös jotain pentupaketteja, mitä laittavat kasvattiensa matkaan ja myös kirjallisia ohjeistuksia siihen hyvän elämän jatkoon oman uuden pienen perheenjäsenen kanssa. 

Mutta oletettavasti ainakin joku pennulle sopiva kaulapanta on jo päällä tullessa. On omistajien itsensä päätettävissä kuinka sitä arkea sitten aletaan yhdessä rullaamaan. Koulutusvinkit ja muut mitä tänne kirjoitan perustuu omaan kokemukseen yhden helpon pennun kanssa elämisestä ja sivusta elettyihin havaintoihin kaverien kokemuksista. Eli arvioithan aina itse mikä on se teille paras ratkaisu toimia. En ole koirakouluttaja mutta sen haluaisin alleviivata, että positiivisesti vahvistamalla pääset shiban (oikeastaan koiran kuin koiran) kanssa parhaisiin tuloksiin.


ULKOILU 

Pennut kasvaa huikaisevan nopeasti, joten niihin ihan ensimmäisiin pantoihin ja valjaisiin ei kannata ehkä pistää sitä suurinta panostusta, kunhan ovat mukavat ja sopivan kokoiset. Itse aloitin remmistä tehdyillä säädettävillä valjailla ja solkipannalla, että sai niille pidemmän käyttöiän. Valjaat sain kaiken lisäksi kaverilta. Suosittelenkin lämpimästi kyselemään tutuilta lainaan niitä pienimpiä varusteita tai katsomaan löytyisikö käytettynä esim Koiratarvikekirppis Suomi Facebook-ryhmä on tähän oiva. 


Tässä otoksessa näkyykin päällä myös remmipanta lainaan saatujen ja juuri ylle puettujen valjaiden lisäksi. Eli ekoissa kamoissa kunhan ne pysyy päällä ja kestää tämmöstä riekkumista niin on jeppis! 
Söpö pikku-Tatsuko taltioitu Laura Pyykön toimesta😍

Siinä puolenvuoden paikkeilla aloin katsoa lopullisempia ulkoiluvarusteita pennun saavuttaessa sen suunnilleen lopullisen kokonsa mittojen suhteen. Toisten shibaomistajien suosituksilla lähdin kokeilemaan releitä Tatsukolle ja päädyttiin perusvarusteissa tilaamaan: 


Panta

Hollolan nahkapajan pehmustettu pk-panta (pk=puolikuristava, eli ei mene tiettyä kokoa kireämmälle), joka on meillä edelleen se eniten käytössä oleva arkipanta. Meillä on yleisestikin hyvin pitänyt kutinsa sellainen pannan sovittaminen, että kun sinne pannan ja kaulan väliin mahtuu kaksi sormea ei ole liian kireä tai löysä.


Valjaat

Valjaiksi me valittiin Dog Copenhagen Comfort Walk Prot koossa S. Halusin mahdollisimman ergonomiset, turvalliset ja liikettä rajoittamattomat valjaat. Y-valjaat ei rajoita eturaajojen liikettä ollessaan sopivan malliset koiralle, eli valjaat ei saisi mennä kainaloon ja yläosan tulee jättää lavoille tilaa liikkua. Vahvasti suosittelen käymään sovittamassa erilaisia valjaita, että löytyy ne omalle pennulle sopivimmat.


Kuvassa näkyy myös yksi Tatsukon monista nimikylteistä.
Meillä on useimmiten ulkoiluvarusteissa kiinni vähintään puhelinnumero. 


Talutin 

Perustalutin meillä oli alkuun monitoimitalutin, joka on pisimmillään 2,5m pitkä ja sitä saa pariin lyhempään mittaan myös laitettua. Koin alkuun helpommaksi pitää pentua kiinteän mitan päässä, kontaktin kouluttaminen, ohittamiset ja väärien asioiden suuhun päätymisen huomaaminen sujui helpommin kuin vaikka fleksin kanssa kikkaillen. Monitoimihihna toi myös mielenrauhaa kun reissailtiin busseilla, jolloin laitoin hihnan olan yli ja sain nostettua pennun ja muut tavarat kätevästi kaksin käsin. Myös kahviloissa ja sen tyylisissä paikoissa monitoimihihna oli kätevä kun sen sai kiinnitettyä helposti pöydän jalan ympäri jos oli tarve kipaista vaikka tiskillä välillä. 

Kun saatiin ulkoilu sujumaan sillain hallitusti ja opin huomaamaan ennakkoon milloin pentu mahdollisesti sinkoilee uskalsin ottaa kuvioihin myös sen fleksin mukaan. Me asutaan väljällä alueella ja usein lenkillä saa painella aika omassa rauhassa metsässä ja pellon laidalla. Kavereita tavatessa kuitenkin koin turvallisemmaksi laittaa perinteisen taluttimen fleksin sijaan, ettei tule niin helposti tiukkaa nippua painivista kavereista ja solmut on helpommin selvitettävissä.


Liina ja luoksetulo

Liina, tuo mielenrauhaa metsäilyyn ja luoksetulotreenien aloittamiseen. Alle 5kk ikäiset pennut saavat kulkea kyllä ilman liinaakin taajama-alueen ulkopuolella vapaana mutta pennusta riippuen kannattaa toki arvioida sitä omaa mielenrauhaa, että onko se oma pallero kuinka itsenäinen ja rohkea seikkailija, joka sinkoaa jonnekin pupun perään vai pysyykö todennäköisimmin lähellä.

Liinalla siis tarkoitetaan pidempää hihnaa vähän niinkuin talutin, mutta sen annetaan yleensä olla vapaana maassa, eli periaatteessa koira on irti mutta on helposti pysäytettävissä liinasta kiinni napaten. Liinoja on monista eri materiaaleista, meillä peruskäytössä on ollut tässäkin remmistä valmistettu tuote, joka ei mene niin helposti solmuun mutta toinen suosikki on ohuempi biothane-materiaalista valmistettu versio, joka ei kärsi mistään säästä ja on märällä säällä huomattavasti kevyempi koiran vetää mukanaan.

Itsellä on edelleen luoksetuloa varten aina mukana erityisherkkua, jotain koiran mielestä korkea-arvoisempaa kuin perusnamit, jota ei saa suunnilleen koskaan muulloin kuin onnistuneesta luoksetulosta. Meillä tähän toimii esimerkiksi kuivatut broilerin sydämet tai kivipiira, kunhan on jotain tosi lihaisaa rapeaa. 

Luoksetuloa me alettiin treenaamaan ihan vaan metsälenkin ohessa perheen kanssa, että kukin kutsui välillä muuten vaan luokse ja joka kerta kun pentu hoksasi tulla sai parasta palkkaa. Pidettiin meidän välillä liinan mitan verran väliä ja tätä toistaen Tatsuko oppi hyvin pysymään muutoinkin perheen lähettyvillä. Jos olin liikkeellä ilman perhettä pidin vapaana yleensä vain koirakaverin kanssa, jolloin pennuilla yleensä oli taattua juosta pyydettäessä ainakin sen kaverin omistajan luo katsomaan millaisia herkkuja heillä tarjoiltaisiin. Tällä tavoin päästiin hyödyntämään kivasti avoimia alueita koirakavereiden yhdessä kirmailuun. 

Toimiva luoksetulo voi osoittautua hengen pelastavaksi taidoksi jos joskus varusteet pettää vaarallisessa paikassa ja suosittelen sen opettamaan vaikka ei koskaan aikoisikaan pitää koiraa vapaana. Luoksetulon konseptin ymmärtäminen auttaa myös kivojen tilanteiden lopettamisessa kuten oman ajan loppuessa vaikka maksua vastaan varatussa aidatussa koirametsässä. 

Yksi juttu vielä tähän luoksetuloon liittyen, meinaan pillin käyttö! Eli suosittelen merkkisanan lisäksi opettamaan pillin äänen tarkoittamaan samaa asiaa. Ystävien erittäin vietikäs shiba on onnistuttu kovassa myräkässä saamaan palaamaan luokse omatoimiselta rallilenkiltä pillin avulla, jolloin ei omat huutelut kuulunut minnekään.

Tatsuko ja Yori meren jäällä rallittamassa. 


Näkyvyys

Iltojen pimetessä on todella hyvä hankkia jotain valoa tai heijastavaa myös sille pennulle, unohtamatta omia heijastimia! Tähän tarkoitukseen voi käyttää perinteisiä heijastimia, heijastin tarraa, jolla voi tuunata jo olemassa olevia varusteita, lemmikkiliikkeissä myydään myös erikseen heijastavia liivejä ja takkeja. Myös koiran varusteisiin kiinnitettäviä valoja on useanlaisia.

Meillä on vakkarikäytössä joku valo merkkiä x kun en muista, mutta siis usb-johdolla ladattava lamppu. Ostin näitä kaksi, eli kun toisesta on akku loppu voi sen laittaa lataamaan ja ottaa toisen käyttöön. Olen kuullut hyvää myös Orbiloc-valoista, niissä vaan täytyy sitten vaihtaa patteria kun sen valo himmenee.

Ihmisille suosittelen taskuun vähintään kännykkää (joista löytyy se taskulamppu), perinteistä taskulamppua tai otsalamppua hämärän yllättäessä lenkkeilijän. Itse unelmoin sellaisesta megakalliista rintavalosta, jossa taisi olla heijastinhenkselit samassa ja valo osoittaa ideaaliin suuntaan kikkareita kerätessä 😅 


Kakkapussit

Näistähän löytyy valikoimaa jos jonkinlaista, hajustetuista sangallisiin tai sangattomiin asti. Oma suosikkimerkki on Clas Ohlsonin sangattomat. Niissä on osa kierrätettyä materiaalia, ne on helppo avata ja ne ei repeä käteen kuten esim. jotkut muut semisti biohajoavat. Lisäksi tähän tarkoitukseen tulee hyödynnettyä kaikki tyhjät leipäpussit. Pliis viljele niitä kakkapusseja kaikkien takkien, laukkujen ja reppujen taskuihin ja käytä niitä.



HOITOTARVIKKEET

Pissa-alustat/sanomalehti

  • Tässä kohtaa täytyy sanoa, että pissa-alustat oli meille melkein turhake kun ihan muutama vaan tuli käytettyä. Siitä paketista on tullut jaettua nippusia eteenpäin seuraaville. Säästeliäämpi ratkaisu olisi ollut varmaan käyttää mainospostia tai sanomalehtiä hyödyksi. 

Kynsileikkurit/&hiomakone

  • Meidän saksivalinta oli klassiset Miller'sin punakahvaiset. Hiomakoneeksi ostettiin Andis-merkkinen musta ladattava tuote. 
  • Koin hiomakoneen käytön alkuun oman mielenrauhan kannalta stressittömämpänä mutta halusin yhtälailla opetella ja totuttaa saksien käyttöön. Mielummin leikataan useammin ihan hitunen kerrallaan kuin liian harvoin.
  • Jos vahinko käy ja osut siihen ytimeen ja verta tulee, auttaa perunajauhot tyrehdyttämään vuotoa. Pysy rauhallisena jos osuma käy ja älä sinkoa panikoimaan, ennemmin hierot hetken anturoita ja sitten lähdet hakemaan tyrehdytystarpeita, on hyvä jos koiran mielentilan saa pidettyä stabiilina. Näin toimien mekin siitä yhden kerran mokasta selvittiin traumoitta.

Turkki

  • Kampa: Meillä eniten käytössä on greyhound-kampa kahdella tiheydellä. Tällä kampaaminen on aina käynyt miellyttävästi pennun mielestä ja mun mielestä toiminut oikein hyvin siinä turkinvaihdon aikaan pohjavillan poistoon. Mutta testailemalla yleensä selviää se mikä on omaan käteen paras ja oman koiran turkille toimivin.
  • Pestessä käytän myös pet teezeriä shampoota levittäessä
  • Shampoo: näyttelyihin pestessä teksturoiva shampoo (tällä hetkellä käytössä on esimerkiksi Toplinen, texture) ja muuten vaan pestessä joku perustuote, (nyt Tummelin tuote). Itse en käytä hoitoainetta, enkä ole jäänyt kaipailemaankaan. Shiban turkinlaadun ollessa itsestään aina aika hyvässä kuosissa on laimennettu shampoo aina riittänyt.
Pesemisestä tähän väliin oma pohdintaa. Tuolla kun lueskelee shibakansan yleistä mielipidettä on paljon vallalla sitä ajatusta, että shiba ei tarvitse pesua paitsi jos se hieroo itseään johonkin jätöksiin tai raatoon. Toki shiban turkinlaatu on aika kätevä ja itsepuhdistuva ns. teflonia. Mutta kyllä sen eron huomaan kun shiban pesee, kuinka se turkki tuntuu erilaiselta käteen. Itsellä tulee pesuja ajoitettua paljon näyttelyiden alle mutta vaikka aikeissa ei olisi kehissä ravata suosittelen pennun totuttamaan pesuihin ja kuivaamiseen. 

Shiboilla kun on kaksikertainen turkki, joka vaihtuu noin kaksi kertaa vuodessa kannattaa auttaa sitä turkinvaihtumista pesemisellä. Itse pesen yleensä siinä kohtaa kun turkkia on alkanut kunnolla irtoamaan ja toisen kerran vielä turkin vaihtumisen loppuvaiheessa. Koirilla kuitenkin on myös iho siellä turkin alla ja sekin uusiutuu, on hyvä pesulla edesauttaa sen ihon hyvinvointia putsaamalla myös sitä irronnutta ihoa sieltä turkin seasta.

Turkin vaihtumistyyli vaihtelee, toisilla ilmenee kypsiä tuppoja joita voi terapeuttisesti nyppiä ja meillä esimerkiksi kestää yleensä muutamia viikkoja ja hyvin selvitään muutaman päivän välisellä läpikampaamisella ja muutamalla pesulla. Eroja turkinheittoon löytyy käsittääkseni sukupuolien ja yksilöiden välillä, uroksilla harvemmin tippuu niin rajusti turkki kuin nartuilla, joilla turkinvaihtuminen liittyy vahvasti hormonaaliseen toimintaan ja ajoittuu siihen kohtaan normaalisti juoksujen jälkeen kun olisi pennut syntyneet.

Lisäravinteet

Turkin hyvinvoinnista puheen ollen voisin mainita vielä tällä hetkellä ainoat lisäravinteet mitä meillä käytetään eli turkinkasvatuksen tueksi omegat ja sinkki&biotiini. Erityisesti Omega 3, sitä saa hyvin kala- tai siemenöljyistä ja valikoimaa on laajalti. Sinkkiä ja biotiinia taasen löytyy sellaisinaan tai usein yhdistelmänä, koska molemmat tukevat uuden turkin kasvua.

Hammasharja + koirien hammastahna 

Koirien hampaista kannattaa pitää huolta ja eläinlääkärit suosittelevat myös harjaamaan koirien hampaita. Osittain hampaat puhdistuvat myös puruluilla mutta kauttaaltaan ientaskujen reunat saa käytyä läpi vain harjaamalla. 

Huom huom! Ihmisten hammastahnojen käytölle on ehdoton ei, fluorin ja xylitolin ollessa myrkyllistä koirille! Koirille löytyy omia tahnoja esimerkiksi eläinkaupoista ja apteekeista.


Apteekki

Pentua varten voi olla hyvä varata näitä asioita kotiin:

  • maitohappobakteeri, tasapainottamaan vatsaa jos ilmenee löysyyttä tuotoksissa
  • canicur-/kaopekt-tahna tai vastaava akuuttiin ripuliin helpotukseksi
  • Inupekt Forte-tabletit on ollut meillä myös vähän ennaltaehkäisevänä ratkaisuna käytössä jos on syönyt isommin jotain uutta ettei mene maha sekaisin
  • suolavesiliuos ja ihan vaikka ihmisten Bebanthen-silmätipat mahdollisiin silmien vuotamisiin tai puhdistustarpeisiin. On hyvä harjoitella silmien putsaamista muiden hoitotoimenpiteiden ohella. 
  • kuumemittari
  • tankoparsaa, jos on epäilys, että pentu on syönyt jotain terävää on suositeltavaa syöttää tankoparsaa perään, jonka massa voi mahassa kiertyä terävän esineen ympärille ja näin suojata suolistoa.
  • tassurasva, talven pakkasilla tai kuumina kesäpäivinä anturat voivat kaivata lisäsuojaa. Hyvä pohja anturoiden hyvinvoinnille on kuitenkin sopiva ruokavalio ja mahdolliset öljylisät.


PUPPY PROOF

Eli kun pentu on tulossa taloon on katsottava kotia sillä silmällä, että minne kaikkialle se nassikka ylettää hampaineen. Kallisarvoiset kalusteet turvaan alkuun tai suojaa ne jotenkin vuoraamalla. Budjettiratkaisu on ostaa puutarhaliikkeistä kompostikehikkoja ja niitä yhdistelemällä voi rajata alueita tai huonekaluja pennun ulottumattomiin. Nimimerkillä meillä miehen kitarat oli tällä tavoin karsinoitu varmuuden vuoksi ekan puolen vuoden ajan. 

Shibojen ollen yleensä varsin sisäsiistejä ja vauhdikkaita saapuessaan ei ehkä kannata alkaa keräämään mattoja syrjään vaan ennemmin lisätä liukumattomia käytävämattoja ym vaarallisten liukastumisten välttämiseksi. Tatsuko oli myös jo saapuessaan kovin kiinnostunut korkeista paikoista niin silmä tarkkana sitten näiden kiipeilijöiden kanssa, että löytyy tarpeeksi turvallinen alastulo tai yletät nappaamaan itse. Koska voihan se olkkarin pöytä olla kuitenkin kutkuttava valtaistuin huushollin uudelle hallitsijalle.

Tsekkaa myös ettei ole koirille myrkyllisiä kasveja pennun ulottuvilla, että pesuaineet ym myrkyt on piilossa, lasten xylitol-pastillit ei tipu lattioille, mikään isompi asia ei nojaa seinään niin, että pentu voi hepuloidessa saada sen kaatumaan päällensä. Mitähän vielä, kyl sä osaat, pennunomistajat (ainakin ensimmäisen) yleensä osaa liiankin hyvin kuvitella ne pahimmat skenaariot ennakkoon.


PENNUN OMAT JUTUT KOTONA

Lelut

Kaikilla on oma maku myös pennuilla, eli se kaverin pennun fanittama lelu saattaakin olla sun pennun mielestä ihan tyhäm. Lelujen suhteen malttia kehiin hankinnoissa, niitä kertyy helposti liikaa, kun kaverit kuitenkin antaa niitä lisää ym ja valikoima on lemmikkiliikkeissä mieletön ja aiheuttaa helposti heräteostostelua. Alkuun kun hankkii muutamat erilaiset voi vähän sen mukaan katsoa minkälaisista se oma nassikka innostuu. Meillä parhaat lelut on edelleen on pehmeitä ja vinkuvia, eikä Tatsuko tuhoa niitä mutta toiset räjäyttää moiset alta aika yksikön. 

Ehkä sellaisia lähes taattuja hittejä shiboilla on:

  • pallot
  • jotkin inspaavat retuutettavat elukat piipillä vetoleikkeihin ja heittelyyn (niin kauan kun se kestääkään)
  • herkuilla täytettävät systeemit
  • älypelit 
  • aitokarvaiset lelut kuten kaninkarvavingut

Näissäkin voi käyttää luovuutta ja tuunailla itse leikittävää, meillä pyöritetiin pentuvaiheessa erityisesti kananmunakennot, vessapaperirullat ym Tatsukon kautta namipiiloina. Googlesta ja somesta hakusanoilla koiran aktivointi ja virikkeistäminen löytyy hauskoja ideoita lisää näistä silppuamistehtävistä nakkijälkeen.


Rauhoittuminen ja yksinolo

Pennun nukkumapaikka voi olla peti, talja, matto, häkki, teltta tai vaikka nurkka ja kova lattia. Voi olla tosiaan niin, että pentu ei alkuun kaipaa mitään kummempaa mihin päänsä laskea ja nukkuu siellä sun täällä mihin nyt kuukahtaakaan tai siirtyy ihanan pehmeältä sohvalta lattialle. Meinasin jo itsekin myydä muhkean koiran pedin pois mutta sitten lähempänä 1-v ikää Tatsuko siirtyi käyttämään sitä päivittäin. Eli petihankinnoissakin suosittelen kauaskantoista ajatustapaa ja hankkimaan sellaisen aikuiselle koiralle sopivan kokoisen pedin suoriltaan, niin ei tule suru puseroon jos se pentukokoinen jää käyttämättä eikä harmita siinäkään tapauksessa jos onkin ollut kovassa käytössä ja jää pieneksi.

Rauhoittumisen opettamisen tueksi kannattaa joku pehmeä alunen opettaa köllöttelyä varten, tän saman alusen voi ottaa mukaan uusiin paikkoihin ja sen avulla opettaa sitä omaa paikkaa ja rauhoittumista myös vaikka hälyisessä kahvilassa tai koirakoulussa omaa vuoroa odottaessa. Myös reissut mökille, hotelliin tai hoitopaikkaan sujuu varmasti helpommin rauhoittuen sille omalle tutulle alustalle. Rauhoittumisen osaaminen on myös perusasioita yksinolon opettelussa. 

Yksinolon opettelu kannattaa aloittaa melkeinpä heti kun pentu kotiutuu. Aloittaen ihan pikkuisista jutuista, kuten siirtymisestä eri huoneeseen pois pennun näköpiiristä hetkeksi ja palaten pennun luokse ennen sen huolestumista, liikkuen ihan minimaalisin stepein kohti haastavampia hetkiä ja pian jo roskienheittoreissuille ilman pentua. Yksinolotreenien tueksi on myynnissä kaiketi monenkinlaisia kameroita ja sovelluksia, meillä pärjättiin indieversiolla eli virittämällä videopuhelu läppärin ja kännykän välille (muistaakseni zoom-sovelluksella). 

Tähän vielä lisäys, että tuo häkki minkä aiemmin mainitsin olisi siis avoin häkki ei niin, että pentu suljetaan häkkiin esimerkiksi yksinolon ajaksi. Niin toimiminen on jossain jenkeissä varsin yleistä mutta Suomessa se on lainvastaista! Suomessa suljetussa häkissä oleskelu on rajattu tilapäiseksi ratkaisuksi 

Eläinsuojeluasetus 22 § 
”Kissaa tai koiraa taikka muuta eläintä saadaan pitää sen kuljetukseen tarkoitetussa laatikossa tai häkissä taikka muussa vastaavassa pienikokoisessa säilytystilassa vain, jos eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii.”

Tilan jakaminen

Oma tila jaettuna muista voi olla tarpeen jos kodissa on ennestään jo koira/koiria ihan kaikkien osapuolien ajoittaisen rauhan takaamiseksi esimerkiksi yksinoloissa ja ruokailuhetkissä. Koiraportit, pentuaitaukset tai kompostikehikot on hyödyllisiä hankintoja kun pentu tarvitsee rajata eri tilaan. Tilaa rajaamalla yhden koiran taloudessakin voit vähentää tarjolla olevien tihutöiden mahdollisuutta tai tilaa ideoille keksiä omaa aktiviteettia poissa ollessasi.



PENTU PUREE 

Pennut tutkii maailmaa suullaan, joten on luonnollista, että sinne suuhun menee kaikki. Jotkut pyörittelee suussaan kiviä ja ties mitä kummallista, niin suosittelen aikaisessa vaiheessa opettelemaan luopumisen, että nää tilanteet ei eskaloidu vaarallisiksi. Kun pentu oppii jättämään suustaan asioita voi tätä taitoa käyttää myös muihin asioihin kuten vastaantulijoiden kyttäilyn katkaisuun tai vaikka kukkapenkin kääntämisen keskeyttämiseksi. Itse olin erityisen onnellinen vahvasta jätä-käskyn osaamisesta kun sain Tatsukon sylkäisemään samantien ihan hyvän kokoisen lasinsirpaleen suustaan😳

Puremisen voimakkuutta voi opettaa säätelemään ja tähän löytyy hyviä ohjeistuksia tekstein ja videoin hakusanoilla soft biting jne. Tällä videolla on mun mielestä puremisen suhteen hyvä meininki ja mentaliteetti, suunnilleen näin meilläkin toimittiin ja edelleen Tatsuko saa käyttää suutaan hellästi ihmisiin. Pentuna Tatsuko otti tavaksi aamuisin taluttaa mut kirjaimellisesti kädestä pitäen yläkertaan ja kun hän tekee tätä joskus nykyisinkin niin kyllä pakahduttaa. 

Piraijavaiheen aikana voit pelastautua varustautumalla ennakkoon. Eli se aika kun ne pennut puree kaikkea, myös ehkä sinua kun kutittaa niin niin kovin suuta kun hampaat vaihtuu. Välttääksesi suurempaa tuhoa ei toivottuihin kohteisiin kotonasi, suosittelen hankkimaan erilaisia sallittuja purtavia vaihtoehtoja annettavaksi epätoivottujen kohteiden tilalle. Jotkut pennut viihtyvät pureskellen leluja, puruluita, keppejä, pahvilaatikoita yms. Kunhan nämä sallitut tarjottavat ovat turvallisia, ei liian kovia tai sellaisia mistä irtoaa vaarallisia paloja vahingossa nieltäväksi. Meidän pitkäkestoisimmat ja mielekkäimmät suosikit oli porkkanat, possunkorvasuikaleet ja sonnin sudit, satunnaisten pikkuhalkojen ja useiden silputtujen keppien lisäksi.


ARJEN SUJUVUUS 

Helpon arjen pohjana toimii hyvä yhteistyö, vahva luottamus ja terve itsetunto. Pentuajasta voi ottaa kovaakin stressiä ja suorituspaineita etenkin jos lähtee vertailemaan muihin tai koittaa ottaa liian isosti asioita haltuun kerrallaan. Tärkeintä on kuitenkin se miten teidän yhteistyö pennun kanssa rakentuu, kuunnellaanko pentua ja saako se onnistumisen tunteita yhdessä tekemisessä ja motivoituu jatkamaan harjoituksia. Ensimmäisen koiran omistajalle etenkin voi tulla monenlaisia ja ristiriitaisiakin neuvoja, joten pidä se oma maalaisjärki mukana touhuissa.

Koiran elekielen opettelua suosittelen tekemään jo etukäteen. Kirjallisuus vinkkinä: Tuurid Rugaas, Hiljaiset signaalit. Tätä kirjaa suosittelen ihan kaikille koiranomistajille ja koirafaneille, koirien tunteiden lukemisen opettelu helpottuu lukemalla tämän. Kun opit sitten tunnistamaan omasta pennusta milloin on kyseessä leikkisä riehakkuus tai epävarmuus, voi tilanteet aueta erilailla itsellekin. Pentuaikana shibatkin ovat yleensä oikein avoimia uusille koirille mutta kypsyessään alkaa usein valikoitua ne omat lempparit ja inhokit, joten koirasi eleitä tutkimalla voit välttää ikäviä tilanteita.


TUKI JA VERKOSTOT

Riippuen omasta perheestä kuuluuko siihen muita aikuisia ja millaiset on arjen resurssit kannattaa myös etukäteen suhteuttaa tuen tarvetta. Etsiä niitä luotettavia apukäsiä jos joskus meinaa lähteä itse vaikka matkalle ilman koiraa tai tulee tarvetta sairastaa rauhassa. Usein onneksi löytyy läheisiä keille sopii koira antaa hoitoon mutta myös uusien ihmisten harkitsemista tätä varten suosittelen pitämään vaihtoehtona. 

Itselle oli kultaakin kalliimpaa saada shiba hoitoon ennen oman hankkimista ja hoitokoira Keikon omistajasta on jäänyt ystävä tähänkin päivään asti. Pentuhaaveilijat hoitajina ovat motivoituneita ja ihania, mutta ei toki pidemmän päälle kestävä ratkaisu heidän saadessa ne omat palleroisensa myös jossain kohtaa. Ellei se oma koira ole myötämielinen pentujen suhteen ja hoitosuhde voi jatkua sitten vaikka vuorotellen.

Usein pentua etsiessä sitä tutustuu jo niihin muihin shibaihmisiin tai vähintään siihen kasvattajaan, jolta pennun on saamassa. Kannattaa pitää lähellä sellaisia fiksuja ja avuliaita ihmisiä ja valita sellainen kasvattaja, joka tuntuu helpolta lähestyä matalla kynnyksellä sitten myöhemminkin ihan myös arkisissa asioissa kun pohdituttaa. On hyödyllistä tuntea useita eri ihmisiä oman rodun parista, jolloin saa eri tyyppisten yksilöiden omistajilta tarvittaessa vinkkejä.

Myös muiden samanikäisten pentujen omistajia kannattaa etsiä lähistöltä tai tavoitettavan matkan päästä, sillä shiboilla on tosi yleistä, että ne pentuaikana hankitut kaverit säilyy läpi elämän. Samassa kehitysvaiheessa olevan toisen pennun omistajalta saa hyvää vertaistukea ja käytännön oivalluksia, jotka on tuoreessa muistissa. Etenkin jos sen oman pennun on mahdollista päästä painimaan toisen shibapennun kanssa on meno yleensä taatusti hyvä kun ne pennut puhuu ns. samaa kieltä.


KÄSITTELY

Pienen pennun kanssa kannattaa myös harjoitella monenlaista käsittelyä ihan sen kynsien leikkuun ja harjailun lisäksi. Kotona kyläilijöitä voi valjastaa tähän myös avuksi ja totuttaa pennun sietämään tuntemattomienkin kosketusta muutoinkin kuin paijaillen esimerkiksi hampaita tutkien tai kroppaa läpikäyden. Jotkut eläinlääkäriasematkin järjestää paineettomia tutustumiskertoja, joissa voi käydä hankkimassa positiivisia kokemuksia eläinlääkärin/-hoitajan kohtaamisesta. 

Myös pukemisen harjoittelu on fiksua vaikka ei tuplaturkkisella koiralla näkisikään järkeä käyttää takkia, niin voi tulla toisiin aatoksiin kun se koira päättääkin heittää pohjavillansa kesken pahimpien pakkasten tai aikeissa on mennä pidemmälle vaellukselle ja pitää rentoja pysähtymisiä viimassa. Meillä on agendalla esimerkiksi vielä opetella käyttämään kuonokoppaa, koska mahdollisesti tulevaisuuden reissulla se on pakollinen taito jos tahtoo liikkua julkisilla. Tämä on myös hyvää ennakointia jos joskus koira onkin niin kipeä, että käy arvaaamattomaksi niin kuonokopan pukeminen ei siinä tilanteessa sitten tuo ylimääräistä kierrosta stressiä. 

Hierontaan tutustumista suosittelen myös samasta ennakointisyystä. Kun koira on opetettu siihen, että tuntematon ihminen käy kroppaa mekaanisesti läpi vähennetään stressiä tästä johtuen sitten sellaisessa mahdollisessa tilanteessa, jossa koira on kipeä ja tästä syystä herkemmällä. Meidän ihana koirahieroja kertoi myös silmiä avaavan esimerkin omasta koirastaan, joka oli aina hiljaa ja rauhassa kun omistaja käsitteli. Mutta saatuaan käskyn lähteä fyssarille, oli siellä huutanut kivusta saman tyyppisessä käsittelyssä kuin kotonakin oli ollut mutta toisen ammattilaisen käsittelyssä ei ollut sitä pehmennyssuodatinta palautteen suhteen kuin omistajalle. Pointtina siis se, että koirat voi onnistua pimittämään kipujaan omistajaltaan oikein taitavasti.


VAKUUTUS

Kivuista päästään vielä sopivasti siihen pennunhankkijoiden perusasian pohdintaan ottaakko vakuutus vai ei. Vakuutusyhtiöillä on tosi erilaiset ehdot, osalla on kiinteä omavastuu+prosentteja, toisilla isompi prosenttiosuus ym, eli kannattaa tsekata eri yhtiöiden tarjouksia ennen päätöstä. Ehdot voi myös joillakin yhtiöillä olla paremmat jos vakuutus on otettu aikaisessa vaiheessa, esimerkiksi jo ennen pennun saapumista omaan kotiin. Toiset ei ota vakuutusta ollenkaan vaan säästävät sivutilille pahan päivän varalle katetta lekurireissuja varten. 



Karolla on asiaa -memellä huomio vielä näihin vakuutuksiin liittyen! Sen verran tahdon varoittaa, että jos kasvattajasi mainostaa pennulla olevan Agrian Piilevä vika -vakuutus, niin se ei sitten kata tosiaankaan muita asioita. Tässä vielä lainaus Agrian sivuilta: 

"Agria Piilevä vika –vakuutus on erikoisvakuutus koirankasvattajille. Se suojaa kasvattajaa korkeilta kustannuksilta, jos myydyllä koiranpennulla ilmenee piilevä vika luovutuksen jälkeen." 

Eli muihin kuluihin on itse varauduttava toisella vakuutuksella tai säästöillä. Tämän vakuutuksen "kulujen leipominen" pennun hintaan on eräiltä toimijoilta lähes naurettava veto yhdeksi perusteluksi pennun korkealle hinnalle, koska tämä tulee automaattisesti sellaisille pennuille joiden emällä on saman yhtiön jalostus hoitokulu -vakuutus voimassa, joka korvaa mm. hedelmällisyystutkimuksia ja pentueen hoitokulujakin 3000€ saakka. En tiedä mitä nämä noin muutoin kustantaa mutta kuten vakuutuksen kuvauksessakin sanotaan on tämä piilevien vikojen -vakuutus kasvattajien turvaksi ei pennun omistajien. Tästä ei ole lohtua myöskään enää heillekään 3v3kk jälkeen.


ROKOTUKSET, MADOTUS JA PUNKIT 

Sitten vielä terveydelle välttämättömät aiheet, joista tulee pitää huolta. Eli pennut tulee rokottaa rokotusohjelman mukaisesti, jotta voi suojata rakkaansa rajuilta taudeilta tai jopa kuolemalta ja jotta voi osallistua koiratapahtumiin kuten näyttelyihin ja harrastuskokeisiin. Täältä lisää tietoa taudeista, joilta alla mainitut rokotteet suojaa.

1. Nelosrokote:

  • parvo
  • tarttuva maksatulehdus
  • penikkatauti 
  • kennelyskä
2. Rabies

Itse lunttaan aina tästä alla olevasta Evidensian tekemästä kuvasta, että kuinkas se menikään.



Loistutkimus vai madotus? Ja mikä ihmeen ekinokokki?

Loishäätöön kannattaa konsultoida sitä omaa eläinlääkäriä, turhaa madotusta voi välttää teettämällä ulostenäytteistä loistutkimuksen. Mutta toisaalta esimerkiksi metsästyskäytössä olevalla koiralla on korkeampi riski saada matoja irti kulkiessaan, jolloin säännöllinen madotus voi olla paikallaan. 

Tämä mainittu ekinokokki on siis heisimato, joka tarttuu myös ihmiseen ja Suomen ollessa siitä vapaa maa täytyy koirat lääkitä sitä vastaan ennen kotiin paluuta matkustettaessa ulkomaille. Tsekkaa täältä ruokaviraston sivuilta tarkempi ohjeistus tämän ekinokokin lääkitsemisen suhteen. Eli tämä ei koske jos on tarkoitus pysyä kotimaassa mutta mikäli lähtee vaikka Tallinnaan päiväreissulle tulee koira lääkitä tätä vastaan.


Punkit

Ne pienet pelottavat vihulaiset! Punkkien aktiivinen aika on yleensä keväästä syksyyn riippuen keleistä, sijainnista ym. Punkki voi kantaa anaplasmaa, viheliäistä borrelioosia, joka aiheuttaa mahdollisesti monenkinlaisia vaivoja tai sitten puutiaisaivokuumetta, joka voi koirallakin vaikuttaa keskushermostoon. Koirat ovat alttiimpia punkeille, luonnollisesti liikkuessaan siellä lähempänä maata pitkin pituuttaan. Täältä Sympaatin sivuilta voi käydä lukemassa selkeät ja tarkemmat kuvaukset näistä taudeista.

Onkin tärkeää jollain lailla pitää huolta, että tsekkaa punkkikaudella, ettei punkki ole päässyt puremaan, sillä tautien tarttuminen vaatii yleensä pidempään kiinnittyneenä olemisen. Pienen pennun ollen kyseessä on manuaalinen tarkastus varmasti oikein helposti tehtävissä joka lenkin jälkeen jos tahtoo välttää ylimääräisten lääkkeiden antoa vaikka saman kesän pennulle. Pikkuisten ulkoilut on sen verran lyhyitä, niin niiden aikana ei punkki todennäköisesti kerkeä vielä kiinnittymään.

Punkkien kiinnittymisen estämiseen myydään lääkkeitä joko ulkoisesti valeltavaksi, pannan muodossa ylläpidettäväksi tai sisäisesti nautittavaksi. Myös vannoutuneita luonnollisempien ratkaisujen käyttäjiä löytyy, googlailemalla varmaan löytyy näihin versioihin myös vinkkejä toimivaksi todetuista yhdistelmistä. Myös torjunta-aineita sisältäviä tuotteita vaatteiden muodossa on olemassa kuten punkkihuiveja. Näistä en tiedä estääkö ne sitten peräpäähän asti, nimimerkillä sen yhden kerran kun olen punkin irroittanut, löytyi se sieltä pepusta vaivihkaa karvarajaan piiloutuneena.


REKISTERÖINTI JA TUNNISTUSMERKINTÄ

Kasvattajan tulee ilmoittaa rotukoiran pennut kahteen eri rekisteriin vuoden 2023 alusta alkaen. Tähän asti suomalaisen pennun ostajan hommiksi on riittänyt omistajailmoituksen teko kennelliitolle mutta ensi vuoden alusta tulee pennun haltijan vaihdoksesta ilmoittaa myös ruokaviraston erilliseen rekisteriin. Myös koirien tunnistusmerkintä mikrosirulla tulee pakolliseksi.


Kasvattaja rekisteröi Suomessa syntyneet pennut kennelliittoon mutta pennun omistajan tulee tehdä omistajailmoitus tai käydä hyväksymässä tänne kasvattajan ilmoittamat tiedot sähköisesti Omakoira-palvelun kautta asioiden. Tuontikoirien rekisteröinnin hoitaa ostajat itse. Tänne rekisteriin tulevat tiedot näkyvät siis julkisessa kennelliiton jalostustietojärjestelmässä, kuten kaikki viralliset lausutut terveystutkimukset, näyttelytulokset, koiran jälkeläiset ja muut sukulaiset ym.

Tämä rekisteri on siis viranomaisrekisteri joka tulee koskemaan joka ikistä koiraa Suomessa. Eli siis myös tähän rekisteriin kasvattajan tulee rekisteröidä pennut ennen luovuttamista ostajalle. Ostajan tulee hoitaa omasta puolestaan koiran haltijuuden vastaanotto kasvattajan toimittaman ohjeistuksen avulla. Tämän rekisterin ollessa ihan uusi juttu on tästä vähän vain tietoa saatavilla, joten katsotaan miten tämä käytäntö lähtee etenemään. Haltijanvaihdoksen hintaakaan ei olla vielä julkaistu. Mutta tämä ei siis tule korvaamaan kennelliiton rekisteriä, eikä täällä tule näkymään terveysasiat ym.


Tulipahan päräyttävän pitkä teksti, vaikka lyhyesti koitinkin kirjoittaa. Pennun hankkimisessa on tosiaan monia puolia huomioitavaksi ja toivon, että olen muistanut mainita suunnilleensa edes ne tärkeimmät. Kaikkea ei tarvitse olla valmiina ja hankintoja voi tehdä siinä matkan varrella mutta jotain osviittaa mahdollista kuluista pennun ostohinnan lisäksi saanee tästä tekstistä.

Kommentit